A könyvről

Nemnovekedes-Degrowth-Jolet-LiegeyOlyan négy francia szerző művét tartja kezében az Olvasó, akik egyúttal évek óta aktív tagjai és véleményformálói a francia Nemnövekedés mozgalomnak. A francia kiadás 2013 januárjában jelent meg, és azóta szakmai és közéleti körökben átütő sikert ért el: társadalmi-gazdasági berendezkedésünk kereteit feszegető vitákat produkált a frankofón média olyan véleményformáló csatornáin, mint a Le Monde, a Liberation vagy a France Culture, illetve az olvasóközönség tagjai között is – a könyv tartalmát ugyanis eddig több mint ötven előadás során mutatták be Franciaországban, Belgiumban és Svájcban.

A Jólét gazdasági növekedés nélkül amellett, hogy kimerítő, velős és érdekfeszítő szintézisét adja a Nemnövekedésnek, megkísérli felvázolni annak fő vonalait, hogy hogyan juthatunk el ehhez egy új gazdasági eszköz, a Feltétel Nélküli Alapjuttatás és a Jövedelmi Plafon együttes alkalmazásával. A könyv beszámol a társadalom átalakulásának már ma is tapasztalható jeleiről is: a közösség által támogatott mezőgazdaság, a helyi pénzek, az ökoházak, vagy az átalakuló városok ismerős gyakorlati példaként szolgálhatnak arra, mit is értünk kívánatos társadalmi berendezkedésen. A megszokottól eltérő koncepciókat javasol a valódi demokrácia, a társadalmi és környezeti igazságosság, az egyén autonómiája, a tartalmas, társas együttélés vagy a relokalizáció formájában, illetve reformokat a monetáris politikával, a központi bankok szerepével, a minimális és maximális jövedelmekkel, a közszolgáltatások ingyenes használatával és a helyi gazdasági rendszerekkel kapcsolatban. A szerzőknek az a véleményük, hogy mindezek a gyakorlatok és megközelítések együtt vihetnek közelebb lépésről lépésre a Nemnövekedés felé vezető demokratikus átalakuláshoz.

A szerzők célja természetesen nem az, hogy az egyetlen üdvözítő utat megmutassák, hanem hogy lerakják egy konstruktív vita alapjait – amire minden esély megvan, hiszen szerencsére egyre többször látjuk feltűnni a könyv fontos témáit a hazai sajtóban is. Meggyőződésünk, hogy a magyarországi fogadtatás inspiráló hatással lesz majd a Franciaországban folyó diskurzusra is, hiszen egészen más politikai és gazdasági hátterű és történetű országokról van szó. A szerzők, bár maguk nem tapasztalták, tisztában vannak az államszocializmus által elkövetett súlyos hibákkal, és mindenképp el akarják kerülni ezek ismétlődését – éppen ezért tartják fontosnak a politikai dogmák megkérdőjelezését, és a gondolkodást arról, hogyan lehet egy társadalmat lépésről lépésre megváltoztatni a hatalom megszerzése nélkül.

1 000 HUF – Eszmelét Alapítvány (2016) – ISBN 978-963-12-4791-6

Zöldbolt: http://www.zoldbolt.hu/
Írók Boltja: http://www.irokboltja.hu/

***********

A létfenntartáshoz szükséges jövedelem, a Jövedelmi Plafon meghatározása, az ingyenesség szférájának kiterjesztése, az erőforrások nem rendeltetésszerű használatának megadóztatása, a helyi pénzek, a nyitott relokalizáció és az átmenet fogalmának meghatározása, akárcsak a politikai és szervezeti stratégia kérdései az utóbbi években számos beszélgetés és vita központi témájává váltak a Nemnövekedés mozgalmának különböző csoportjain belül.

Az utóbbi hónapokban egyes területek még inkább a figyelem középpontjába kerültek, különösen az adóssággal és a pénzteremtéssel kapcsolatban elfoglalt politikai pozíció, a posztfosszilis korszak, a kapitalizmus és a produktivizmus meghaladásának, illetve a társadalom újrapolitizálásának lehetőségei tekintetében.

Ezekből a vitákból a Növekedéstagadók nagy többsége számára az az alapvetés kristályosodott ki, hogy a fenntartható, békés és konviviális, tehát tartalmas társas együttélésen alapuló, a Nemnövekedés szellemiségét követő rendszer irányába mutató értékteremtő kör kialakítását leginkább előmozdító gazdasági és társadalmi intézkedés a Feltétel Nélküli Alapjuttatás (FNA) és a Jövedelmi Plafon egyidejű alkalmazása lehet.

Ezzel a kiáltvánnyal szándékunk szerint egy konstruktív vitát indítunk el, amelynek során megvitatásra kerül az átmenet terve, kísérleti alkalmazása és fokozatos bevezetése. Az FNA ugyan nem csodaszer, de nagyban elősegítheti, hogy kiutat találjunk abból a zsákutcából, amibe a növekedésen alapuló társadalom egyre gyorsuló ütemben sodor bennünket.

Ez a kiáltvány ugyanakkor részét képezi annak a stratégiának is, amely a különböző antikapitalista, baloldali irányzatok számára az antiproduktivizmus közös nevezőjét kínálja fel, illetve a néhány éve Franciaországban és világszerte megkezdett reflexió, vita folytatását is jelenti. A kötet szerzői növekedéstagadók: 2008 óta részt vesznek a Nemnövekedés politikai mozgalmának kidolgozásában, közreműködtek a francia Nemnövekedés Párt (PPLD) újraindításában 2008-ban, a 2009-es Európa-Nemnövekedés Kampány, illetve a konvergencia szellemében meghirdetett egységfront kialakításában, valamint a 2012-es Nemnövekedés Kampányban.

Célkitűzésük egy új politikai irány megvalósítása a Nemnövekedés gondolatainak minél szélesebb körű elterjesztése érdekében, leleplezve a növekedés és a média bűvöletében vergődő rendszer kártékonyságát, illetve elősegítve a békés és demokratikus átmenetet új, fenntartható és élhető társadalmi modellek felé.

nemnovekedes-jolet-liegeyVincent Liegey, doktorandusz, 2008 januárja óta a francia Nemnövekedés Párt szóvivője;
Stéphane Madelaine, az alkalmazott mérnöki tudományok professzoraa Grandes Écoles (a francia felsőoktatás elitintézményei) előkészítő osztályaiban (a PPLD tanácsának tagja);
Christophe Ondet, középiskolai gazdasági vezető, a PPLD volt főtitkára;
Anne-Isabelle Veillot, családsegítő pedagógus, a PPLD főtitkára.

A könyvhöz kapcsolódó további linkek, cikkek, szövegek, videók, referenciák és beszélgetések a www.nemnovekedes.net és www.projet-decroissance.net oldalon találhatók.
Kapcsolat: info(kukac)nemnovekedes.net és contact(kukac)projet-decroissance.net 

 

Egy hozzászólás a(z) “A könyvről” bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Könyvbemutató: Jólét gazdasági növekedés nélkül – A Nemnövekedés felé – 2013. december 19-én, 18:30 órakor a Cyclonomia-ban | Cyclonomia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük