2013. december hónap bejegyzései

Figyelő: Magyarországra érkezett a “Nemnövekedés”

Print

Fenntarthatatlan és rendkívül káros a jelenlegi, növekedésre alapozott gazdasági és társadalmi berendezkedés a Nemnövekedés mozgalom képviselői szerint. Az új, élhetőbb világba vezető út első lépését a mindenkinek egyformán járó, feltétel nélküli alapjuttatás és az általános bérplafon bevezetése jelentik a „Jólét gazdasági növekedés nélkül – A nemnövekedés felé” című jolet-degrowth-liegey-zsuzsi-nemnovekedeskönyv szerzői szerint.
Meglepően sokan voltak kíváncsiak a könyv bemutatójára, melyet a Cyclonomia „csináld magad” közösségi kerékpárműhelyben tartottak meg az egyik szerző, a francia Vincent Liegey és a magyar fordító, Balogh-Sárközy Zsuzsanna részvételével. A helyszínválasztás teljesen tudatos volt: a Cyclonomia olyan budapesti kezdeményezés, amely jól példázza a mozgalom mondanivalóját és célkitűzéseit. Liegey elmondása szerint szűk egy évvel ezelőtt Párizsban is egy hasonló műhelyben tartották a könyv eredeti, francia változatának bemutatóját.
A Nemnövekedés mozgalom egyike azon kortárs irányzatoknak, melyek szerint a jelenlegi gazdasági és társadalmi berendezkedés nem fenntartható, sőt, káros és természetellenes. A mozgalom képviselői eddig jórészt csak kritikát fogalmaztak meg a fennálló rendszerrel kapcsolatban, ebben a könyvben azonban megpróbálták felvázolni, milyennek kellene lennie annak az állapotnak, ahová el kell jutnunk, és milyen lépések vezethetnek oda – mondta Liegey. E lépések közül az első a Feltétel Nélküli Alapjuttatás bevezetése lenne, mely alanyi jogon járna mindenkinek. A szerző szerint alapvetően az a felismerés vezette őket az alapjuttatás gondolatához, hogy a Nemnövekedésben (és a hozzá hasonló rendszerkritikus mozgalmakban) főként iskolázott, diplomás, biztos anyagi háttérrel rendelkező személyek vesznek részt (a szerző saját bevallása szerint például mérnök). De miért akarnák tehetős, társadalmilag elismert pozíciókat betöltő egyének megváltoztatni a rendszert? – tették fel maguknak a kérdést. A válasz szerintük a félelem: félelem a munkahely elvesztésétől, a deklasszálódástól, a lecsúszástól. Ahhoz, hogy ez a félelem megszűnjön az emberekben, szükség van egy alapjuttatás bevezetésére, mely alanyi jogon jár minden állampolgárnak.
Folytatás

Jólét gazdasági növekedés nélkül a Dinamo bloggon

Mi az ára a növekedésmániának? Meddig lehet növekedni? Hova megy, merre tart, mi lesz azzal, aki vesztes? Mi lesz azzal, aki nem tud versenyezni a versenytársadalomban? Mi van, és kik vannak a GDP-n túl? Milyen összefüggés van a mindig növekedés társadalma és a lakhatási bizonytalanság között? Részletek a „Jólét gazdasági növekedés nélkül – A Nemnövekedés felé” című, magyarul most megjelenő könyvből.

„Jólét gazdasági növekedés nélkül – A Nemnövekedés felé” címmel kerül 2013. december 19-én, 18:30 órakor a Cyclonomia kerékpárműhelyben (Katona József utca 39.) bemutatásra négy francia szerző műve, akik évek óta aktív tagjai és véleményformálói a francia Nemnövekedés mozgalomnak. A francia kiadás 2013 januárjában jelent meg, és azóta szakmai és közéleti körökben átütő sikert ért el. A „Jólét gazdasági növekedés nélkül” amellett, hogy érdekfeszítő szintézisét adja a Nemnövekedésnek, megkísérli felvázolni, hogyan juthatunk el ehhez egy új gazdasági eszköz, a feltétel nélküli alapjuttatás és a jövedelmi plafon együttes alkalmazásával.

Az alábbiakban a szerzők jóváhagyásával (Vincent Liegey, Stéphane Madelaine, Christophe Ondet, Anne-Isabelle Veillot) a bevezetőjét, illetve a lakhatáshoz való joggal továbbá a földhasználattal foglalkozó fejezet egy részletét közöljük.

NemnovekedesKonyvboritok.jpgA létfenntartáshoz szükséges jövedelem, a jövedelmi plafon meghatározása, az ingyenesség szférájának kiterjesztése, az erőforrások nem rendeltetésszerű használatának meg-adóztatása, a helyi pénzek, a nyitott relokalizáció és az átmenet fogalmának meghatározása, akárcsak a politikai és szervezeti stratégia kérdései az utóbbi években számos beszélgetés és vita központi témájává váltak a Nemnövekedés mozgalmának különböző csoportjain belül.

Az utóbbi hónapokban egyes területek még inkább a figyelem középpontjába kerültek, különösen az adóssággal és a pénzteremtéssel kapcsolatban elfoglalt politikai pozíció, a posztfosszilis korszak, a kapitalizmus és a produktivizmus meghaladásának, illetve a társadalom újrapolitizálásának lehetőségei tekintetében. Ezekből a vitákból a Növekedéstagadók nagy többsége számára az az alapvetés kristályosodott ki, hogy a fenntartható, békés és konviviális, tehát tartalmas társas együttélésen alapuló, a Nemnövekedés szellemiségét követő rendszer irányába mutató értékteremtő kör kialakítását leginkább előmozdító gazdasági és társadalmi intézkedés a feltétel nélküli alapjuttatás (FNA) és a jövedelmi plafon egyidejű alkalmazása lehet.
Folytatás

Alapjövedelem: átmenet a nemnövekedés felé? Beszélgetés Liegey Vincenttel és Pogátsa Zoltánnal – Kossuth Klubban – februar 3-án, 18:30-kor

Jolet-nemnovekedes-liegey-dunaSzeretettel meghívjuk egy beszélgetésre Liegey Vincent-nal és Pogátsa Zoltánnal: Alapjövedelem: átmenet a nemnövekedés felé?

Vincent Liegey írta „Jólét gazdasági növekedés nélkül – A Nemnövekedés felé”, Eszmélet folyóirat.

Bővebb információ: http://nemnovekedes.net/

2013. februar 3-án, 18:30-kor
Kossuth Klubban, 1088 Budapest, Múzeum utca 7.

A „Jólét gazdasági növekedés nélkül – A Nemnövekedés felé” kapható a hírlapárusoknál a 100-dik Eszmélet c. folyóirattal.

Könyvbemutató: Jólét gazdasági növekedés nélkül – A Nemnövekedés felé – 2013. december 19-én, 18:30 órakor a Cyclonomia-ban

jolet-degrowth-decroissance-nemnovekedes-liegeySzeretettel meghívjuk a „Jólét gazdasági növekedés nélkül – A Nemnövekedés felé” című könyv bemutatójára, amely 2013. december 19-én, 18:30 órakor a Cyclonomia kerékpárműhelyben (Katona József utca 39.) kerül megrendezésre. A könyv 900 forintért a helyszínen megvásárolható.

A könyvet bemutatja: Vincent Liegey, az egyik szerző
Tolmácsolást biztosítunk!

A könyv olyan négy francia szerző műve, akik évek óta aktív tagjai és véleményformálói a francia Nemnövekedés mozgalomnak. A francia kiadás 2013 januárjában jelent meg, és azóta szakmai és közéleti körökben átütő sikert ért el: társadalmi-gazdasági berendezkedésünk kereteit feszegető vitákat produkált a frankofón média olyan véleményformáló csatornáin, mint a Le Monde, a Libération vagy a France Culture, illetve az olvasóközönség tagjai között is – a könyv tartalmát ugyanis eddig több mint 50 előadás során mutatták be Franciaországban, Belgiumban és Svájcban.

A „Jólét gazdasági növekedés nélkül” amellett, hogy érdekfeszítő szintézisét adja a Nemnövekedésnek, megkísérli felvázolni, hogyan juthatunk el ehhez egy új gazdasági eszköz, a Feltétel Nélküli Alapjuttatás és a jövedelmi plafon együttes alkalmazásával. A könyv beszámol a társadalom átalakulásának már ma is tapasztalható jeleiről is: a közösség által támogatott mezőgazdaság, a helyi pénzek, az ökoházak, vagy az átalakuló városok ismerős gyakorlati példaként szolgálhatnak arra, mit is értünk kívánatos társadalmi berendezkedésen. A szerzők szerint mindezek a gyakorlatok és megközelítések együtt vihetnek közelebb lépésről lépésre a Nemnövekedés felé vezető közvetlen demokratikus átalakuláshoz.

E könyv célja természetesen nem az, hogy az egyetlen üdvözítő utat megmutassa, hanem hogy lerakja egy konstruktív vita alapjait – amire minden esély megvan, hiszen szerencsére egyre többször látjuk feltűnni a könyv fontos témáit a hazai sajtóban is. Meggyőződésünk, hogy a magyarországi fogadtatás inspiráló hatással lesz majd a Franciaországban folyó diskurzusra is, hiszen egészen más politikai és gazdasági hátterű és történetű országokról van szó. A szerzők, bár maguk nem tapasztalták, tisztában vannak az államszocializmus által elkövetett súlyos hibákkal, és mindenképp el akarják kerülni ezek ismétlődését – éppen ezért tartják fontosnak a politikai dogmák megkérdőjelezését, és a gondolkodást arról, hogyan lehet egy társadalmat lépésről lépésre megváltoztatni a hatalom megszerzése nélkül.

www.nemnovekedes.net
Kapcsolattartó: info@nemnovekedes.net

A könyvbemutató alkalmával egy karácsonyi adománygyűjtést is szervezünk, mellyel a Cyclomania kerékpárműhely működését segíthetitek. Minden felajánlást előre is köszönünk!

nemnovekedes-jolet-liegey