Könyvbemutató: Jólét gazdasági növekedés nélkül – A Nemnövekedés felé – 2013. december 19-én, 18:30 órakor a Cyclonomia-ban

jolet-degrowth-decroissance-nemnovekedes-liegeySzeretettel meghívjuk a „Jólét gazdasági növekedés nélkül – A Nemnövekedés felé” című könyv bemutatójára, amely 2013. december 19-én, 18:30 órakor a Cyclonomia kerékpárműhelyben (Katona József utca 39.) kerül megrendezésre. A könyv 900 forintért a helyszínen megvásárolható.

A könyvet bemutatja: Vincent Liegey, az egyik szerző
Tolmácsolást biztosítunk!

A könyv olyan négy francia szerző műve, akik évek óta aktív tagjai és véleményformálói a francia Nemnövekedés mozgalomnak. A francia kiadás 2013 januárjában jelent meg, és azóta szakmai és közéleti körökben átütő sikert ért el: társadalmi-gazdasági berendezkedésünk kereteit feszegető vitákat produkált a frankofón média olyan véleményformáló csatornáin, mint a Le Monde, a Libération vagy a France Culture, illetve az olvasóközönség tagjai között is – a könyv tartalmát ugyanis eddig több mint 50 előadás során mutatták be Franciaországban, Belgiumban és Svájcban.

A „Jólét gazdasági növekedés nélkül” amellett, hogy érdekfeszítő szintézisét adja a Nemnövekedésnek, megkísérli felvázolni, hogyan juthatunk el ehhez egy új gazdasági eszköz, a Feltétel Nélküli Alapjuttatás és a jövedelmi plafon együttes alkalmazásával. A könyv beszámol a társadalom átalakulásának már ma is tapasztalható jeleiről is: a közösség által támogatott mezőgazdaság, a helyi pénzek, az ökoházak, vagy az átalakuló városok ismerős gyakorlati példaként szolgálhatnak arra, mit is értünk kívánatos társadalmi berendezkedésen. A szerzők szerint mindezek a gyakorlatok és megközelítések együtt vihetnek közelebb lépésről lépésre a Nemnövekedés felé vezető közvetlen demokratikus átalakuláshoz.

E könyv célja természetesen nem az, hogy az egyetlen üdvözítő utat megmutassa, hanem hogy lerakja egy konstruktív vita alapjait – amire minden esély megvan, hiszen szerencsére egyre többször látjuk feltűnni a könyv fontos témáit a hazai sajtóban is. Meggyőződésünk, hogy a magyarországi fogadtatás inspiráló hatással lesz majd a Franciaországban folyó diskurzusra is, hiszen egészen más politikai és gazdasági hátterű és történetű országokról van szó. A szerzők, bár maguk nem tapasztalták, tisztában vannak az államszocializmus által elkövetett súlyos hibákkal, és mindenképp el akarják kerülni ezek ismétlődését – éppen ezért tartják fontosnak a politikai dogmák megkérdőjelezését, és a gondolkodást arról, hogyan lehet egy társadalmat lépésről lépésre megváltoztatni a hatalom megszerzése nélkül.

www.nemnovekedes.net
Kapcsolattartó: info@nemnovekedes.net

A könyvbemutató alkalmával egy karácsonyi adománygyűjtést is szervezünk, mellyel a Cyclomania kerékpárműhely működését segíthetitek. Minden felajánlást előre is köszönünk!

nemnovekedes-jolet-liegey

Egy hozzászólás a(z) “Könyvbemutató: Jólét gazdasági növekedés nélkül – A Nemnövekedés felé – 2013. december 19-én, 18:30 órakor a Cyclonomia-ban” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük