„A társadalomnak nincs jövője a nagyvállalatokkal szemben”

Egy futárszolgálat, ahol a futárok nem csak futárok, egy műhely, ahol akár ingyen összerakhatod a saját bringádat, egy farm, ahol akkor hatékony a termelés, ha boldogok az emberek. És egy kezdeményezés, ami arra vár, hogy lekoppintsák. (Forrás : HVG, 2015. december 18. Szerző: Iliás-Nagy Katalin)

Cargonomia néven futó szerveződést 2015 májusában hozta létre néhány hasonlóan gondolkodó fiatal, akik azt a manapság divatos, de annál nehezebben kivitelezhető ötletet szerették volna megvalósítani, hogy üzleti tevékenységük ne csak anyagilag érje meg, de a társadalom számára is hasznos legyen.

A Cargonomia tulajdonképpen egy közös szemléletmód – a nemnövekedés eszméje – mentén három tevékenységet fog össze: egy „csináld magad” bringaszerelő műhelyt, ahol mindenki maga rakhatja össze a saját biciklijét; a Kantaa teherbiciklis futárszolgálatot, amely – nem meglepő módon – a fenntartható városi közlekedést helyezi előtérbe, valamint a Zsámboki Biokertet, amely dobozrendszere segítségével juttatja el a vidéken megtermelt élelmiszereket a városi megrendelők számára.

Ha meguntad, turbózd fel!

Erős Levente, aki villamosmérnökként végzett, jelenleg a CEU MBA-programjának tagja, körülbelül 4 évvel ezelőtt alapította biciklis futárszolgálatát. Mint mondta, szerettek volna valamivel kitűnni a többi szolgáltató közül, ezért beszereztek néhány teherbiciklit. Ezekkel olyan szokatlannak tűnő szolgáltatásokat is kínálhattak a biciklis futárok piacán, mint a komplett költöztetés, a nagybevásárlások intézése vagy a kerékpáros karácsonyfa-házhozszállítás. Tavaly 150 fát juttattak teherbiciklijeiken célba, és volt, hogy a futár külön kérésre fel is díszítette azt.

„Nálunk a futárok nem csak futárok. Van köztünk szakács, szociológus, terméktervező, jogász, gépészmérnök és antropológus is, és ennek megfelelően igyekszünk mindenkinek az alapmelón kívül más, értelmes feladatokat is biztosítani, melyek során jobban érvényesülhetnek a készségeik”  – mondta Levente. A cégből hiányzik a szokásos főnök-alkalmazotti viszony, és még a négynapos munkahét bevezetését is fontolóra vették. Ez utóbbi azonban nem egyszerű, mivel „Magyarországon az van az emberek fejében, hogy inkább többet dolgoznak, csak hogy jobban keressenek”.

Levente kezdetben segített egy kollektív bringaműhely létrehozásában is, ahol az érdeklődők megtanulhatják, hogyan rakják össze az álombringájukat a kerékfűzéstől a karbantartáson át a kerékpár teherbringává való átalakításáig. Ma már ennek a kezdeményezésnek körülbelül 300 tagja van. Az alkatrészeket azok adják be adományként, akiknek van miből. Akiknek ezekre nem futja, a közösből kapnak kellékeket az épülő bringájukhoz. A kép úgy áll össze, hogy a náluk gyártott teherbringákkal szállítják ki Loganék biozöldségeit.

Boldog emberek, hatékony munka

Logan Strenchock, – aki a beszélgetésre teherbringával gurult be – Amerikából érkezett, hogy környezettudományt tanuljon a CEU-n. Elmondása szerint azonnal beleszeretett Budapestbe, úgyhogy miután befejezte a szakdolgozatát a magyar élelmiszerláncokról, itt ragadt.

Mivel a fenntarthatóság és az egészséges élelmiszer előállítása a szívügye, a CEU-n szervez fenntartható fejlődéssel foglalkozó programokat a témában, irányítja a Nádor utcai új egyetemi campus zöld akkreditációs folyamatait, valamint részt vesz a 2012 óta működő Zsámboki Biokert munkájában.

A télen-nyáron működő Zsámboki farm az úgynevezett biodinamikus mezőgazdaság elvei szerint működik. Csak az évszaknak megfelelő növényeket termelik, télen itt senki ne számítson paradicsomra vagy paprikára, ilyenkor kizárólag erős levelű salátákat, retket, egyéb hidegtűrő növényeket termesztenek a fóliasátrak alatt. Nem használnak semmilyen vegyszert, vagy gépeket, még a szántást is lovukkal, Sárival végzik.

Spirituális alapok

Az itt dolgozók a területre nem csak egyszerű földként, a zöldségekre pedig termékekként tekintenek, hanem az egész farmot egy komplex ökoszisztémaként kezelik, melynek minden eleme a földben megbújó földigilisztától a haszonállatokig hat egymásra. „Ha nem egészséges a föld, akkor nem működik jól a farm, az emberek rosszul érzik magukat. Ha viszont az itt dolgozó emberek boldogok, akkor a munka is hatékonyabb” – mesélt Logan a gazdálkodás spirituális-szellemi alapjairól. A zöldmunkák során pedig többek között a bolygók állását, a hold járását is figyelembe veszik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük