“Jólét gazdasági növekedés nélkül” – Köves Alexandra könyvismertetése a Kovászban

Jólét gazdasági növekedés nélkül – A Nemnövekedés felé – Köves Alexandra könyvismertetése – KOVÁSZ – 2014. TAVASZ−TÉL 67–72. OLDAL.

“2013 januárjában az Európai Bizottság engedélyezte azt a civil kezdeményezésen alapuló aláírásgyűjtést, amelyet számos ország aktivistái az összeurópai Feltétel Nélküli Alapjövedelem (FNA) bevezetésére indítottak. Egy év alatt egymillió aláírást kellett volna a tagállamokban összegyűjteni ahhoz, hogy az Európai Parlament napirendjére tűzze, és nyílt vitára bocsássa a témát. Ez alatt az egy év alatt mindössze 285 ezer európai állampolgár írta alá a kezdeményezést, így az első ilyen irányú próbálkozás bizonyos értelemben sikertelen lett. A legtöbb államban azonban, így Magyarországon is, elindult egy diskurzus, amelyben a kezdeményezésben érintett civil szervezetek érveltek az FNA bevezetése mellett, és a médiában, valamint a tudományos életben neves szereplők szintén megnyilatkoztak akár érdemben támogatva a kezdeményezést, akáraz ellenérveket felsorakoztatva.

http://kovasz.uni-corvinus.hu/2014/kovesa_ismerteto.pdf

Egy hozzászólás a(z) ““Jólét gazdasági növekedés nélkül” – Köves Alexandra könyvismertetése a Kovászban” bejegyzéshez

  1. Simon József

    Nagyon jó, hogy végre egy emberségesebb jövő forgatókönyveiről is komolyan gondolkodunk, a fenntartható fejlődés reális perspektíváját kutakodva. Korlátlan növekedésre valójában kulturális területen van esélyünk, és javunkra is csak ilyesmi válna. De azért mással is élni kell, ha szerényebben is, kevesebbet pazarolva.
    Sokan tennénk többet a könyvben felvázolt lehetőségek népszerűsítéséért, és a megvalósításáért is. Remélem, egymásra találunk

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük