Film Bemutató: Nehogy az ördög ülve talàljon – Cyclonomiában – február 27 – 19h

Nagy örömmel meghívunk pénteken február 27-én 19-kor Körösi Zsuzsa filmjének vetítésére a Cyclonomia kollektív műhelyben:

Nehogy az ördög ülve találjon
A vetítés után magyar és francia nyelvű beszélgetést tartunk.
Koccintás és harapnivaló lesz. Belépés ingyenes, adományt szívesen elfogadunk
1135 Budapest, Katona József utca 39.

Nous vous invitons le vendredi 27 février à 19h à la projection du film

Villes Fertiles

à Cyclonomia en présence de la réalisatrice Suzanne Körösi
La projection sera suivie d’une discussion en hongrois et en français
Pot et buffet offert. Entrée libre, donation conseillée.
1135 Budapest, Katona József utca 39. 

A film apropóját az adta, hogy a rendező édesanyját a II. világháború alatt Budapesten bolgárkertészek bújtatták, akik zöldséggel látták el a fővárost az ostrom előtt és után. A film arra keresi a választ, hogy hová tűntek a bolgárkertészek, Budapest zöldségeskertjei és a főváros a helyi élelmiszer-autonómiája.

A kérdés ma rendkivül aktuális, mert a világ lakosságának ma több, mint a felét – néhány évtizeden belül a három negyedét – tömörítő nagyvárosok riasztóan csekély élelmiszertartalékokkal rendelkeznek. A szupermarketek árukínálata mind több kilómétert, országot és földrészt szel át, míg a termelőktől a városi fogyasztók asztalára kerül.

Meddig tartható fenn ez az ellátási rendszer a a klímafelmelegedés, a növekvő energiahiány, levegő-, víz- és talajszennyeződés mellett ?

Európában, Amerikában, de Afrikában is egyre nyilvánvalóbb a városvezetők és várostervezők számára, hogy energiaszegény jövőnkben a nagyvárosok fenntartható fejlődése a helyben megtermelt élelmiszereken múlik. Mind többen gondolkoznak városaik átalakulásáról, a helyi élelmiszertermelés feltételeinek megteremtéséről .

Budapest helyi élelmiszerellátásának gazdag 19-ik és 20-ik századi hagyománya van : a bolgárkertészetek és a Budapesti Wekerle kertváros. Mindkettő érdekes előképe a mai átalakuló városok élelmiszerautonómia-törekvéseinek.

Kik is ezek a bolgárkertészek ? És mi maradt a Wekerle-telep családi kertész-hagyományaiból ?

A filmben lelkes kertművelőkkel találkozunk, akiket elragad a hév, mikor a zöldségeikről, fűszerkertjükről, de igazából saját életükről, közösségükről, barátaikról, szomszédaikról beszélnek. Nem mellesleg Budapest és a Föld jelenéről és jövőjéről.

*********

Le dernier film de Suzanne Körösi nous emmène à Budapest, sa ville natale, où l’agriculture urbaine a une longue et riche tradition. Fait unique, c’étaient des maraîchers bulgares, vivant en Hongrie depuis environ cent cinquante ans, qui cultivaient les légumes dans la capitale et dans ses quartiers périphériques. Jusqu’aux années 1980 ils vendaient leurs légumes, produits sans engrais chimique et avec une faible consommation d’énergie ; on les côtoyait quotidiennement sur les marchés de la ville. Aujourd’hui la génération des 20-30 ans ne connaît plus cette minorité qui fournissait pourtant plus de la moitié des légumes consommés par les Budapestois. Où sont les maraîchers bulgares d’antan ?

Suzanne Körösi est partie à la rencontre de cinq d’entre eux, qui sont encore en activité. Ils nous racontent leur histoire en Hongrie et nous parlent des mécanismes qui les étouffent depuis l’entrée de la Hongrie dans l’Union Européenne.

Parallèlement, la réalisatrice est allée visiter les quartiers du sud-est de Budapest, qui grouillent d’idées et d’initiatives. Elles s’inspirent à la fois des traditions de Wekerle, une ville-jardin florissante avant la deuxième guerre mondiale, et des idées contemporaines de villes en transition. On y est à la recherche de moyens de faire face collectivement au réchauffement climatique et aux crises énergétiques à venir. Leur envie de cultiver de nouveau les jardins potagers en ville en est un.

Dans les interventions de toutes les personnes rencontrées dans le film, on retrouve les interrogations suivantes : comment trouver des alternatives au modèle économique dominant et pourquoi produire et consommer des aliments biologiques et locaux ?

Par ailleurs, nous recevrons Suzanne Körösi sur Tilos Radio le samedi 28 février de 16h30 à 17h30 dans notre émission en langue française Francia Hangja et en partenariat avec Hu-lala.org.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük