2014. január hónap bejegyzései

Alapjövedelem: átmenet a nemnövekedés felé? Interjú Liegey Vincenttel

FNA-Liegey-Jolet-Degrowth-nemnovekedesA „Jólét gazdasági növekedés nélkül – A Nemnövekedés felé” címet viselő kötet egy olyan demonetarizált, feltétel nélküli alapjuttatás bevezetését javasolja, ami a hagyományos pénz helyett elsősorban az erőforrásokhoz való hozzáférésben és helyi pénzben öltene testet. Vincent Liegey-t, a négy szerző egyikét kérdeztünk.

Mit ért a Feltétel Nélküli Alapjuttatás (FNA) fogalma alatt?

Vincent Liegey: A gondolat a Nemnövekedés mozgalom berkeiben merült fel először különböző megközelítésekből,a feltétel nélküli egzisztenciális jövedelem, az ingyenesség szférájának kiterjesztése, az erőforrások rendeltetésszerű és nem rendeltetésszerű felhasználásának megkülönböztetése és az itt is, ott is felbukkanó alternatív, gyakorlati kezdeményezések kapcsán. Ugyanakkor vitát folytattunk egy jövedelmi plafon bevezetéséről is, mint ahogy az adósságválság, a pénzügyi rendszer fölötti rendelkezés demokratikus átalakítása és a gazdaság már-már vallásos imádatának felszámolása is felmerült.

Mindezekből kiindulva érkeztünk el a demonetarizált, elsősorban az erőforrások használati jogában és lokális pénzben testet öltő egzisztenciális jövedelem gondolatához, ami összecseng az átalakulás, a gazdaság relokalizációjának vezérelvével.

jolet-degrowth-decroissance-nemnovekedes-liegeyArra buzdít mindenkit, hogy írja alá az alapjövedelem bevezetését támogató európai polgári kezdeményezést, hiszen ez a Nemnövekedés felé vezető fontos lépcsőfok lehet. Hangsúlyozza ugyanakkor, hogy ennek az intézkedésnek megvannak a maga korlátai. Pontosan milyen korlátokracéloz?

Egyetértünk azzal, hogy a társadalmi igazságosság szempontjából a feltétel nélküli egzisztenciális jövedelemet támogatni kell, hiszen ezzel enyhíthetőek volnának az egyenlőtlenségből és a megszorító intézkedésekből származó, egyre elviselhetetlenebb  következmények.  Támogatjuk ezt az intézkedést azért is, mert ezáltal függetlenedhetnénk a munka kényszerétől, csökkenthető lenne a munka központi szerepe, amit jelenleg az életünkben elfoglal.
Folytatás