2014. november hónap bejegyzései

A Nemnövekedés az Origón: Élhetünk folyton-folyvást jobban növekedés nélkül?

A Nemnövekedés az Origón:

Egy véges méretű bolygón nem lehet örökké növelni a gazdaságot és a gazdagságot. Erre az egyszerű összefüggésre mutatnak rá a főáramú közgazdaságtannal szembemenő magyar és francia ökológiai közgazdászok. Megoldás lehet például, ha enyhítenénk a munkaerő után fizetendő adókon, cserébe többet hajtanánk be a környezetterhelés miatt.

Hová költözünk, ha kinőjük a Földet?

A WWF nemzetközi természetvédelmi szervezet kétévente készíti el az Élő Bolygó Jelentést (Living Planet Report), amelyben a földi élet állapotáról számol be. Az idén szeptember végén nyilvánosságra hozott dokumentumlegmegdöbbentőbb megállapítása, hogy a gerinces fajok populációi a felére zsugorodtak az elmúlt 40 évben. Az ökológiai válság nem csak abban nyilvánul meg, hogy csökken a fajok változatossága, hanem a klímaváltozásban is. A drámai globális helyzet alapvető oka, hogy az emberiség ökológiai lábnyoma sokkal nagyobb, mint a Föld eltartóképessége.

Jelenleg másfélszer annyi erőforrást használunk fel, mint amennyi a természetben újratermelődik, ami nem csak oda vezet, hogy az erőforrások egy része hamarosan rendkívül nehezen elérhetővé válhat (pl. az ivóvíz), de egyben azzal is jár, hogy az ökoszisztéma állapota folyamatosan romlik. Ahogy Vincent Liegey, a franciaországi nemnövekedés mozgalom Budapesten élő szóvivője mondja, a növekedésnek energetikai, erőforrásbeli és ökológiai korlátai vannak. Folytatás

A Nemnövekedés és Pierre RABHI Magyarországon!

urgence-ralentir-Rabhi-Liegey-decroissancePierre RABHI Magyarországon!

Es: KÖRNYEZETVÉDELMI HÓNAP – A RÖVID ELLÁTÁSI LÁNCOK JELENE ÉS JÖVŐJE, AZ ÖNKORMÁNYZATOK LEHETŐSÉGEI

Francia Intézet, 13 November

Konferencia és kerekasztal beszélgetés

Előzetes regisztrációhoz kötött :http://www.mnvh.eu/node/593261

Az esemény fővédnöke: Pierre RABHI, biogazdálkodó, filozófus, író, az Oasis en tous lieux („Oázis mindenütt”) elv megalkotója.

Közreműködik, többek között: Pascal CHEVALIER a Montpellier III. Egyetem tanára, a vidék és helyi fejlesztések mesterképzés társ szervezője, a CNRS földrajz és területfejlesztés részleg kutatója.

2014 a Családi Gazdálkodás Nemzetközi Éve.

Franciaország és Magyarország egyik célkitűzése a családi gazdaságok támogatása.

A konferencia célja a két ország közötti tapasztalatcsere az « új gazdálkodási módok », az önkormányzatok szerepe és a közvetlen értékesítési láncok kialakítása tekintetében, egy fenntarthatóbb világ kialakítása érdekében.

Francia és magyar nyelven, szinkrontolmácsolással.

Filmvetítés

17h: Philippe BORREL, Urgence de ralentir (Sürgősen lassítsunk !) (85 perc, 2014)

A rendező részvételével.

Vannak, akik nem rohannak minden áron, hanem hagynak maguknak időt. A dokumentumfilmrendező, Philippe Borrel Európában, az Egyesült Államokban, Latin-Amerikában és Indiában forgatott olyan kezdeményezésekről, helyi közösségekről és civilekről, akik egy másfajta gondolkodásmódon alapuló életformát követnek.

Francia nyelven magyar hangalámondással.

Es:

jolet-degrowth-decroissance-nemnovekedes-liegey

A „Jólét gazdasági növekedés nélkül – A Nemnövekedés felé” kapható Budapesten cyclonomia-ban vagy Pécett Ananas Hostel-ben.

More articles in English: