2014. február hónap bejegyzései

“Jólét gazdasági növekedés nélkül” : A következő találkozók Budpesten

Photo de Antoine Alz.
Time: 8 pm, December 11th, 2014
Frisco Kocsma-Kávézó
Cyclonomia and Noha Studio are inviting you to their
Christmas Party on Saturday the 13th of December 2015.

1382794_849165968437964_521492377544740672_n

Lunch Time Discussion on Degrowth with Vincent Liegey

Location: TIGY, Nador 11 Building Central European University
Time: 12:30pm, December 17th, 2014

Photo: CreativeCommons/Paul Sableman

And: Invitation to a regional Degrowth workshop in Budapest – 24-25 January 2015

After Ljubjana in 2013, Zagreb in March andLeipzig in September, we invite you to our regional Degrowth workshop on Degrowth in postsocialist countries on the 24-25 Januray 2015. To register: info@nemnovekedes.net

 

“Jólét gazdasági növekedés nélkül”

jolet-degrowth-decroissance-nemnovekedes-liegey

A könyv olyan négy francia szerző műve, akik évek óta aktív tagjai és véleményformálói a francia Nemnövekedés mozgalomnak. A hasonló című könyv francia kiadása 2013 januárjában jelent meg, és azóta szakmai és közéleti körökben átütő sikert ért el: társadalmi-gazdasági berendezkedésünk kereteit feszegető vitákat produkált a frankofón média olyan véleményformáló csatornáin, mint a Le Monde, a Libération vagy a France Culture, illetve az olvasóközönség tagjai között is – a könyv tartalmát ugyanis eddig több mint 50 előadás során mutatták be Franciaországban, Belgiumban és Svájcban.

A „Jólét gazdasági növekedés nélkül” amellett, hogy érdekfeszítő szintézisét adja a Nemnövekedésnek, megkísérli felvázolni, hogyan juthatunk el ehhez egy új gazdasági eszköz, a Feltétel Nélküli Alapjuttatás és a jövedelmi plafon együttes alkalmazásával. Szó lesz a társadalom átalakulásának már ma is tapasztalható jeleiről is: a közösség által támogatott mezőgazdaság, a helyi pénzek, az ökoházak, vagy az átalakuló városok ismerős gyakorlati példaként szolgálhatnak arra, mit is értünk kívánatos társadalmi berendezkedésen.

A „Jólét gazdasági növekedés nélkül – A Nemnövekedés felé” kapható Budapesten cyclonomia-ban vagy Pécett Ananas Hostel-ben.

More articles in English:

 

Szelíd átmenet a nemnövekedésbe

Farkas Boglárka, 2014. február 7., Greenfo.hu.

Fenntarthatatlan a jelenlegi, folyamatos növekedésen alapuló gazdasági és társadalmi rendszer, ami egyben a fejlett társadalmak válságának oka is, hangzott el a zsúfolásig megtelt Kossuth Klubban, ahol gazdasági szakértők beszélgettek a Feltétel Nélküli Alapjövedelem koncepciójáról.

A társadalmi és gazdasági válságra a szakértők a mindenkinek egyformán járó, feltétel nélküli alapjuttatás bevezetését látják. Vincent Liegey, A „Jólét gazdasági növekedés nélkül – A nemnövekedés felé” című, hazánkban decemberben magyarul is megjelent könyv szerzője a mozgalom kialakulását és létjogosultságáról beszélt a közönségnek. A Decroissance, vagyis Nemnövekedés mozgalom tíz éve alakult Franciaországban és múlt év decemberében jelent meg a hazai köztudatban is. A mozgalom szerint a gazdasági válság egyben a társadalmi rendszer válsága, ami a tárgyi jólét mellett jött létre. Ezt a válságot jól mutatja az elidegenedés, az öngyilkosság és a depresszió magas aránya a fejlett társadalmakban. Liegey kiemeli, hogy fenntartható társadalmi modellre van tehát szükség, ami a helyi kezdeményezések, közösségi kertek és a kisközösségi kapcsolatokban és megoldásokban valósulhat csak meg. Egy ilyen megoldás a feltétel nélküli alapjövedelem és a használattal arányos fizetés a szolgáltatásokért.
Folytatás