2014. április hónap bejegyzései

MESE VIKTOR ÉS A NEM-NÖVEKEDÉS TALÁLKOZÁSÁRÓL – VS.hu

MESE VIKTOR ÉS A NEM-NÖVEKEDÉS TALÁLKOZÁSÁRÓL
VINCZE SZABÓ – VS.hu

Viktor kakasszóra ébredt. Bár a tegnap esti házipálinka emléke kísértette még, a frissen aratott elsöprő győzelem gondolata jókedvre derítette : lám, a 2010-es fülkeforradalom nem csak egy kósza szeszély volt. Ismét övé a hatalom, teljes egészében. Lezajlott az intézményi reform, a nagy változás, de nem ám úgy, mint 90-ben, hanem igazán. Ez a parányi közép-európai (Magyar)ország minden külső ármánykodás ellenére hű maradt a történelméhez és talpon maradt : sem a bankok, sem a multik, sem a trojka, sem a gaz Nyugat nem volt képes kétvállra fektetni. Liberális bábjaik, akik a kétezres évek elején padlóra küldték az országot, közröhej tárgyává váltak.

Most azonban újra négy nehéz év áll Viktorunk előtt. Mit is tehetne ? Ez a meg nem értett kicsiny ország, Közép-Európa magányos harcosa tovább kell, hogy meneteljen a szép új világ felé.

Az egész az unortodox gazdaságpolitikával kezdődött. Kezdetben mindenki tajtékzott, de hát tessék, meg lehet nézni, itt vannak az eredémények, elindult a növekedés. Magyarország, a feltalálók, a kreativitás, az innováció hazája lassan Európa motorjává válik. Az európaiakon túl a keleti nyitás íme, tömegével vonzza a befektetőket.
Folytatás

“Jólét gazdasági növekedés nélkül” Pécsett volt

Ezzel a címmel is tárhatták volna Jólét gazdasági növekedés nélkül című könyvbemutatót, akkor lehet, hogy többen lettek volna március 18-án a kora este a Trafikban a frankofón hét keretei között tartott eseményre.

A társszerző, Vincent Liegey ízelítőt adott a legújabb művükből a gazdaság múltjáról, mai helyezettéről és jövőéről. Mottója a következő volt: „Ha valaki azt hiszi, hogy egy véges világban létezhet végtelen növekedés, annak vagy elment az esze, vagy közgazdász.” Folytatás