Gondolatok a Nemnövekedés Konferenciák elmúlt egy évtizedéről

6. Nemzetközi Nemnövekedés Konferencia

6. Nemzetközi Nemnövekedés Konferencia, Malmö

A Svédországban megrendezett 6. Nemzetközi Nemnövekedés Konferencia, valamint a két testvérrendezvény – egy mexikóvárosi és egy brüsszeli – után osztják meg a szervezők és a támogatók gondolataikat az elmúlt évtizedről

„A konferenciáink célja a témában elért legfrissebb kutatási eredmények bemutatásán túl , hogy politikai javaslatok megfogalmazásában és kidolgozásában is előmozdítsuk a kooperatív kutatásokat, építsük a mozgalmat, és népszerűsítsük az aktivizmust és a támogató művészetet.”

Párizsban, a tizenegy éve megrendezett első Nemzetközi Nemnövekedés Konferencián jelent meg először az angol „Degrowth” kifejezés az eredetileg francia aktivista szlogen, a „Décroissance” elnevezés megfelelőjeként.

Tavaly három konferenciát rendeztünk: MalmőbenMexikóvárosban és az Európai Parlamentben, Brüsszelben. Hogyan jutottunk el idáig?

A konferenciát szervező támogatói csoport minden második évben nyílt pályázatot hirdet a következő konferencia megtartására. Ezután segíti a konferencia egyik főszereplőjét, a helyi szervezőbizottságot.

Kutatásközpontú aktivizmus

Ahogy a nemnövekedési rendezvények száma egyre nő, a támogatói csoport saját identitást és filozófiát kíván kialakítani a Nemzetközi Nemnövekedés Konferencia – mint rendszeres és elismert esemény köré -, ahol tudósok, a civil társadalom képviselői és szakemberek összegyűlnek, hogy megosszák egymással a nemnövekedéssel kapcsolatos kutatásaikat és tevékenységeiket.

A konferenciák célja – a témában elért legfrissebb kutatási eredmények bemutatásán túl –, hogy a politikai javaslatok megfogalmazásában és kidolgozásában is előmozdítsák a kooperatív kutatást, az aktivizmust és a művészetet. Ezen felül törekszünk arra, hogy megadjuk a nemnövekedési kutatásokban tevékenykedőknek a szükséges eszközöket ahhoz, hogy a konferenciákon és azok közötti időszakban tarthassák egymással a kapcsolatot. Mindezzel növeljük annak lehetőségét, hogy mozgalmunkkal megvalósíthatók legyenek a szükséges társadalmi átalakulások. Ilyen segédanyagok találhatóak többek között a degrowth.info-n (médiakönyvtárral és nemnövekedés bloggal), a nemnövekedés csoportok térképe és a scriptum, amely egy nyílt forráskódú felület – melyet az Ecobytes fejlesztett ki a konferenciák szervezőivel együtt –, és a konferenciához való hozzájárulásokat hivatott kezelni.

Az eddigi események

Az alábbi hat konferencia került eddig megrendezésre:

·    Párizs (2008): François Schneider szervezte Denis Bayonnal és Fabrice Flipóval, 140 résztvevő számára, akik főként az ökológiai közgazdaságtan területén tevékenykedő akadémikusok voltak. A résztvevők zöme előadást is tartott. Pár nap alatt elárasztottak minket a részvételre irányuló kérelmek. Itt került bevezetésre az angol „degrowth” kifejezés. A „décroissance” terminust Franciaországban leginkább az aktivisták használták, azonban ezen a konferencián szerettük volna megszólítani a nemzetközi kutatókat is. A szakmai találkozónak köszönhetően megírtuk a Konferencia nyilatkozát (mely megtekinthető ezen a linken)

·    Barcelona (2010): 500 résztvevő, párhuzamos ülések tudományos értekezésekkel és szakmai találkozókkal. A konferencia szervezését – François Schneider kezdeményezésével – sokan segítették, akikből egy erős barcelonai kutatási és fejlesztési csoport alakult. Számos, különböző területről érkező aktivista és szakember gyűlt össze, gyönyörű, innovatív poszter-prezentációk születtek, és 30 témában folyt tanácskozás. A konferencia nyilatkozata  itt olvasható.

·    Montreál (2012): Az első amerikai konferencia, 500 résztvevővel, az öt legfontosabb montreáli egyetem bevonásával, francia és angol nyelven. Összehozta a kanadai, az USA-beli, az európai és a latin-amerikai akadémikusokat, aktivistákat és környezetvédőket, valamint a helyieket. Több mint 5 nap, 95 háromnyelvű előadás és szakmai találkozó fogta össze a következő témákat: alapozás, tudás, összekapcsolódások, megosztás és tapasztalat, különös tekintettel a Globális Dél és Észak közti kapcsolatokra.

·    Velence (2012): Immár 1000 résztvevővel. Az olasz nemnövekedési hagyományoknak köszönhetően sikerült elmozdítani a figyelmet az (ökonómiai) közgazdaságtanról a nemnövekedés, a kultúra, a demokrácia, a közjó és a spiritualitás felé. Szokatlan hibrid lebonyolítási formája (tudósok és aktivisták több mint 60 szakmai találkozón osztották meg egymással gondolataikat) és a világ minden tájáról érkező fiatalok és nők óriási részvétele új lendületet adott a nemnövekedés mozgalomnak. Ezenkívül új szövetségek bontakoztak ki a társadalmi és környezeti igazságossági mozgalmakkal.

·     Lipcse (2014): Több, mint 3000 résztvevő; ez a konferencia a demokratikus szervezéséről volt emlékezetes, arról, hogy kiemelt figyelmet fordított a Globális Délre, és hogy szövetkezett más társadalmi mozgalmakkal.

·      Budapest (2016): Vissza „A kicsi szép”-hez 600 résztvevővel. A konferenciával párhuzamosan bárki részt vehetett különböző tevékenységekben a Nemnövekedés Hete alatt (további 500 résztvevő). A tudományos viták érettséget sugalltak, ezeken számos kutató részt vett, akinek fő kutatási területe a nemnövekedés. Ez a konferencia Budapest vibráló társasági élete miatt sokáig fog élni emlékezetünkben.

A közelmúlt rendezvényei

A hatodik Nemzetközi Nemnövekedés Konferencia az ökológiai fenntarthatóságért és a társadalmi igazságosságért – Párbeszéd a viharos időkben a svédországi Malmőben zajlott 2018. augusztus 21-25-én.

Ezzel párhuzamosan két testvérrendezvényt is szerveztek szeptemberben: az Első Észak-Déli Nemnövekedés Konferenciát Társadalmi téveszmék megdöntése címmel (Mexikóváros, 2018. szeptember 4-6); valamint a Nemnövekedés az EU Parlamentben: A növekedésen túl elnevezésű konferenciát a célból, hogy a befolyásos uniós döntéshozók alakíthassák az uniós intézmények gondolkodását (Európai Parlament, Brüsszel, 2018. szeptember 18-19.).

A konferenciák központi eleme a jelenlévők közvetlen részvétele és együttműködése volt. A Nemzetközi Nemnövekedés Konferenciák a nemzetközi nemnövekedés szellemi és társadalmi mozgalmai találkozásának legfontosabb határkövei és pillanatai. Egyedülálló lehetőséget kínálnak arra, hogy a tudósokat kapcsolatba hozzák a civil társadalom tagjaival, és bemutassanak alternatív módokat a konferenciák szervezésére.

Az eddigi nemzetközi konferenciáknak jelentős szerepük volt az új kutatási és szakpolitikai területek meghatározásában és megnyitásában. Társadalmi mozgalmak és kísérletek inspirálták őket; kidolgoztak szakpolitikai javaslatokat és kezdeményezéseket számos területen. A konferenciák mindezeken túl nem csak nagy számú résztvevőt vonzottak, de a közvélemény és a média figyelmét is felkeltették.

A siker jelei

Ma már kialakult egy fontos – tudományos és politikai – lendület a nemnövedekés eszméje körül. Ugyanebben a szellemben rendeztek meg hasonló konferenciákat, vezettek kutatási projekteket, indítottak képzéseket és nyári tanfolyamokat a nemnövekedéssel kapcsolatosan Indiában, Québecben, Kanadában, Angliában, Svédországban, Görögországban, Csehországban, Finnországban, valamint Baszkföldön is. Ezen konferenciák mindegyike sokat tett azért, hogy elősegítse a nemnövekedés elmélete körül a tudományos diskurzust, és hogy nyilvánossá tegyék a vitát.

A konferenciák sikerének másik jele – a már említett kezdeményezéseken túl – a nemzetközi tudományos folyóiratokban közzétett, a nemnövekedéssel foglalkozó hatalmas mennyiségű kutatómunka eredménye (több mint 200 cikk és 8 speciális téma, melyek mind átestek lektorálásokon).

Több mint tíz nyelvre lefordítottak olyan referenciaműveket, mint például „Jólét gazdasági növekedés nélkül” vagy a „Degrowth: A Vocabulary for a New Era” (Nemnövekedés: Egy új korszak szókincse). Elért eredményeinket, publikációinkat, képzéseinket és politika előrelépéseinket bemutató részletesebb, angol nyelvű beszámoló ezen a linken található.

A résztvevők száma folyamatosan nőtt a Nemzetközi Nemnövekedés Konferenciákon. Sikerült ugyanis elérni azokat a csoportokat, kezdeményezéseket és mozgalmakat, amelyek nem érintettek közvetlenül a nemnövekedés körüli vitában, azonban hasonló kérdésekkel foglalkoznak.

A támogatói csoport köszönetét szeretné kifejezni az elmúlt konferenciák minden szervezőjének és részvevőjének, és izgatottan várja a következő évtizedet nemnövekedési hálózatépítéssel, aktivizmussal, kutatással és átalakulással. Ha szívesen szervezne a jövőben Nemzetközi Nemnövekedés Konferenciákat, bátran vegye fel a kapcsolatot a támogatói csoporttal.

A szerző 

támogatói csoport a Nemzetközi Nemnövekedés Konferenciák hivatalos népszerűsítője. Tagjai aktívan részt vettek a korábbi nemzetközi konferenciák helyi szervezési tanácsaiban. Jelenlegi tagjai:

– Párizs (2008): François Schneider;
– Barcelona (2010): Brototi Roy, Sofia Avila, Federico Demaria és Filka Sekulova;
– Montreal (2012): Bob Thomson;
– Velence (2012): Silvio Cristiano, Jean-Louis Aillon és Chiara Marchetti;
– Lipcse (2014): Nina Treu, Corinna Burkhart, Gualter Baptista és Barbara Muraca;
– Budapest (2016): Lidija Zivcic, Mladen Domazet és Vincent Liegey.

A cikk megjelent a the Ecologist oldalán 2018. augusztus 29-én.

(Az eredeti angol cikk a következő linken olvasható: http://www.projet-decroissance.net/?p=2400)

A fordítást köszönjük Daniella Stanbury-nek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük