Zöld Egyenlőség Podcast 4. rész: Bevezetés az ökológiai közgazdaságtanba – Mennyit ér egy pillangó?

UE-Zold-podcast

A Zöld Egyenlőség következő adásában Köves Alexandra a természet értékéről beszélget Pataki György ökológiai közgazdásszal. Mérlegre teszik, hogy mennyit ér egy pillangó vagy egy bengáli tigris. Arról is szó esik, hogy szabad-e pénzbeli értéket rendelni az ökoszisztéma-szolgáltatásokhoz. Tud-e és akar-e a világ azért fizetni, hogy egy hektár esőerdő értékét ne a fakivágás, hanem a szén-dioxid-megkötés határozza meg?

Számos olyan projekt létezik, amelyek megpróbálják megbecsülni akár egy-egy fajnak a pénzbeli értékét. Egy európai kutatásban az ökoszisztémák és a biodiverzitás értékét próbálták meghatározni, és az egyik konklúzió az volt, hogy évi 45 milliárd dollár befektetéssel a védett területek megőrzésébe 5 billió dollárt lehetne ökoszisztéma-szolgáltatásokban nyerni, azaz majdnem százszorosa a megtérülés. Akkor miért nem fektet mindenki ebbe?

Pataki György tagja volt az ENSZ biodiverzitással és ökoszisztéma-szolgáltatásokkal foglalkozó kormányközi tudományos egyeztető fórumának, az IPBES-nek. Miről szól ez a fórum és mit ér el egyáltalán? És mi köze van az etikának mindehhez?

A podcast negyedik része a következő linken érhető el:

http://ujegyenloseg.hu/bevezetes-az-okologiai-kozgazdasagtanba-mennyit-er-egy-pillango/

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük